Na projekty v prešovskom regióne rozdelili 19.600 eur

19.12.2011 Prešov

Prešov 19. decembra (TASR) – Desať organizácií z prešovského regiónu bude môcť v budúcom roku na realizáciu svojich projektov použiť spolu 19.600 eur. Potvrdila to Rada reprezentantov programu Občianska voľba Pivovaru Šariš (OVPŠ) na základe výsledkov verejného hlasovania.
O dotácie sa tento rok mohli uchádzať mimovládne organizácie z okresov Prešov, Sabinov, Vranov na Topľou a Bardejov. Projektové zámery, ktoré sa budú realizovať v budúcom roku, sa týkajú oblasti vzdelávania, ekológie, športu, kultúry, zdravotnej a sociálnej starostlivosti.
Žiadosti o pridelenie finančných prostriedkov z grantového programu napokon podalo 23 subjektov. Správna rada vyselektovala a posunula do finále tie, ktoré majú potenciál udržateľnosti a predovšetkým by mali prispieť k zlepšeniu kvality života čo najväčšej komunity v konkrétnom regióne.
\"Splnenie podmienok na udelenie podpory nie je také náročné a čo je špecifické, konečné rozhodnutie majú v rukách občania. Tí vo finálovom hlasovaní prostredníctvom médií rozhodnú o tom, kto dostane dotáciu,\" povedala pre TASR členka rady reprezentantov (OVPŠ) Štefánia Lenzová.
Z hlasovania vyplýva, že občanov najviac oslovil projekt Občianskeho združenia Francesco – regionálne autistické centrum, ktorý sa týka realizácie canisterapie pre deti s takýmto postihnutím.
\"Máme dvoch psíkov, jeden už má vyše roka a zatiaľ robí živenú canisterapiu. Z týchto financií náš terapeut má so psíkom zložiť skúšky, ktoré sú dosť drahé, má absolvovať kurz, aby sa z tej živelnej canisterapie prešlo na riadenú,\" uviedla predsedníčka OZ a riaditeľka Súkromnej ZŠ a MŠ pre deti s autizmom v Prešove Eva Turáková. Dodala, že podobný proces by mal trochu neskôr absolvovať aj druhý pes.
Finančnú podporu získalo aj OZ Živá zem na projekt hľadá sa pitná voda, Športový klub nepočujúcich na organizovanie 20. ročníka medzinárodného futbalového turnaja. Peniaze bude môcť využiť aj OZ Barlička z Prešova na budovanie relaxačnej zóny pre všetkých.
Predseda Rady reprezentantov programu OVPŠ Ján Čerkala konštatoval, že od roku 2004 z tohto programu získalo podporu 67 projektových zámerov v celkovej sume 170.620 eur.
 

Vyberte región

mark